Autodiefstal gestegen in 2013

Uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat er in 2013 3.2% meer auto’s zijn gestolen dan in 2012. Het aantal diefstallen van personenvoertuigen is in 2013 met 365 gestegen. Opvallend is dat de diefstal van brom- en snorfietsen een sterke daling laat zien, van wel 10.5%.

Teruggevonden auto’s

Waar het aantal diefstallen is gestegen, is het aantal auto’s dat wordt terug gevonden gedaald. De kans dat je auto wordt teruggevonden na diefstal is gedaald naar 42%, waar dat in 2012 nog 46% was. Van de voertuigen die worden teruggevonden, is 49% binnen een week weer terecht. De kans dat je auto na een maand nog boven water komt is slechts 24%.

Risicogebieden

Als er gekeken wordt naar het aantal diefstallen per politie-eenheid verschillen de statistieken nogal. Vooral in Oost-Nederland steeg het aantal diefstallen flink, met 2.661, ook in Rotterdam-Rijnmond (2.533) en Amsterdam-Amstelland (2.064) stond je auto niet altijd veilig. Alleen in Noord-Nederland (631) en Limburg (1627) nam het aantal diefstallen af met 4.5 en 5.1%.
Meest gestolen auto’s
Vooral jonge auto’s (2 en 3 jaar) en oude auto’s (20+ jaar) zijn populair bij autodieven. Vooral Volkswagen (3437 auto’s), BMW (1088) en Citroën (852) zijn merken die vaak worden gestolen.

Preventie autodiefstal

Goedkoopsteautoverzekering.net zet 10 tips voor je op een rijtje om autodiefstal te voorkomen.
1. Haal altijd je sleutels uit het contact, ook al stap je maar heel even uit
2. Let goed op je autosleutels. Laat bijvoorbeeld nooit je sleutels onbeheerd achter in je jaszak in een restaurant of de sportschool.
3. Als je de mogelijkheid hebt om je auto op je oprit of binnen je poort te parkeren, maak daar altijd gebruik van.
3. Zet je auto altijd op het stuurslot en draai de wielen richting de stoeprand.
4. Laat geen waardevolle spullen achter in je auto. Laat het dashboardkastje open staan, zodat autodieven zien dat er niks te halen valt.
5. Parkeer je auto op een goed verlichte parkeerplek. Voor autodieven is het minder aantrekkelijk om een auto te stelen waar anderen goed zicht hebben op je auto.
6. Laat je kenteken in alle ruiten graveren. Een autodief heeft geen zin om voordat hij de auto kan verkopen alle ruiten te moeten laten vervangen.
7. Als je je auto gaat verkopen, ga dan altijd mee tijdens de proefrit. Er is geen makkelijkere manier voor autodieven dan zich voor te doen als potentiële koper en er vervolgens met je auto vandoor te gaan.
8. Maak gebruik van een traceersysteem. Dit systeem maakt gebruik van GPS en maakt het mogelijk voor bepaalde intstanties om je auto op te sporen. Let wel op dat slimme autodieven vaak weten hoe ze een dergelijk systeem moeten uitschakelen.
9. Stel een startonderbreker in. Hiermee komt er een blokkade op de brandstoftoevoer en een blokkade van de startmotor en daardoor kan de autodief de auto niet starten.
10. Installeer een autoalarm. Het is geen garantie dat autodiefstal of -inbraak wordt voorkomen, maar het schrikt potentiële dieven zeker af.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013