Auto van de zaak? Tijd voor een zakelijke autoverzekering

Heeft u een eigen bedrijf en rijdt u in een auto van de zaak? Dan bent u net als bij een privéauto verplicht de auto te verzekeren. De minimale verzekering voor een auto is de WA-dekking. Speciaal voor zakelijke gebruikers bieden veel autoverzekeraars een speciale zakelijke autoverzekering aan. Hoe zit zo’n zakelijke autoverzekering eigenlijk in elkaar?

Ook zakelijk drie soorten verzekeringen
Net als bij een reguliere, particuliere autoverzekering, heeft de verzekerde keuze uit drie verschillende autoverzekeringen: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), beperkt casco en volledig casco. Welke dekking u moet kiezen, hangt af van meerdere factoren. Zo is het bijvoorbeeld goed om te kijken naar de leeftijd en de waarde van de auto. Bent u zelf de werkgever? Dan is het raadzaam te kijken naar de kosten van een nieuwe bedrijfsauto. Als de kosten hoger zijn dan het bedrijfskapitaal dat u heeft, dan is het niet handig om alleen een WA-verzekering af te sluiten. Immers: als de auto wordt gestolen, of vlam vat, krijgt u in dit geval niets terug van de verzekering.

Een beperkt casco of volledig cascoverzekering dekt tegen veel meer schade gevallen. De volledig cascoverzekering is de vaak duurdere, maar meest uitgebreide autoverzekering.

Een zakelijke verzekering geeft voordelen
Over het algemeen verschilt een zakelijke autoverzekering niet zoveel van een particuliere verzekering. Toch kent de zakelijke variant een paar voordelen die alleen zijn afgestemd op het specifieke gebruik van deze auto. Een paar van die voordelen op een rijtje:

– Vaak rijdt een zakelijke autogebruiker meer kilometers. Soms zijn er ook meerdere gebruikers van de auto. Daar houdt de zakelijke autoverzekering rekening mee. Er ontstaat dan geen discussie over het uitlenen van de auto.
– Bij een zakelijke autoverzekeringen kunt u vaak aanvullende dekkingen kiezen die passen bij zakelijk gebruik. Zo is het bij sommige verzekeraars bijvoorbeeld mogelijk om de lading van de bedrijfsauto te verzekeren. Dat kan bij een particuliere verzekering niet.

Kiest u alsnog voor een particuliere verzekering? Dan bent u alleen verzekert voor privégebruik. Dus als u de auto inzet als taxi, lesauto of voor betaald personen-of goederenvervoer, moet u dit aangeven bij de autoverzekeraar. Deze  zal dan aanraden de auto alsnog zakelijk te verzekeren. Anders biedt de verzekering onvoldoende dekking tegen schadegevallen.

Aanvullende dekkingen afsluiten
Wie van zekerheid houdt, kan nog tal van aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering. Die biedt dekking tegen de financiële gevolgen van een auto-ongeluk, waaronder invaliditeit en inkomstenderving. Sommige verzekerden kiezen ook nog verkeersrechtbijstand om juridische bijstand te kunnen krijgen bij geschillen die voortkomen uit een aanrijding. Weer andere verzekerden kiezen voor een aanvullende verzekering die vervangend vervoer regelt.

Ook zijn er vaak dekkingen om schade in het buitenland netjes af te kunnen handelen. Dat kan bijvoorbeeld ook pechhulp zijn. Dan wordt u waar dan ook ter wereld altijd weer op weg geholpen.

Het is goed om te vermelden dat u zich met een aanvullende verzekering soms dubbel verzekert. Daardoor geeft u onnodig geld uit. Kijk daarom eerst goed wat de huidige autoverzekering al verzekert, alvorens een aanvullende dekking af te sluiten.

Verzeker collectief
Beschikt het bedrijf over meerdere bedrijfsauto’s? Dan is het een mogelijkheid om een collectieve autoverzekering af te sluiten. Daarbij kunt u dan afspraken maken over de verzekeringsvoorwaarden, de premie en het eigen risico. Bij een dergelijke verzekering profiteert u van extra voordelen omdat u een eigen bedrijf heeft. De onderneming profiteert bijvoorbeeld van extra premievoordelen; het sluiten van een collectief is immers ook voor de autoverzekeraar aantrekkelijker.

Bij een collectieve verzekering kunt ook privéauto’s van werknemers en hun gezinsleden meeverzekeren. Dat noemt men ‘gemengde collectiviteit’. Daardoor hebben ook de werknemers profijt van de voorwaarden die de werkgever met de verzekering afspreekt.

Ook privé verzekerd
Ook als u de auto af en toe privé gebruikt, bent u verzekerd tegen schade. De zakelijke verzekering dekt namelijk ook schade die u in uw eigen tijd met het voertuig rijdt. Hoe de verzekering omgaat met dit door schade, verschilt per verzekeraar. Wie de zakelijk verzekerde ook privé wil gebruiken, doet er dus goed aan om dit eerst kort te sluiten met de verzekeraar.

Pak uw voordeel! Kijk naar de BTW-aftrek
Als u een auto koopt, kunt u recht hebben op BTW-aftrek voor de zakelijke autoverzekering. Het kan voorkomen dat uw auto exclusie BTW is verzekerd. Dan keert de autoverzekeraar eventuele schade-uitkeringen ook zonder BTW uit. Dat houdt in dat u de BTW die een schadeherstelbedrijf voor reparatie in rekening brengt zelf moet betalen.

Vergelijken
Wil u particulier een auto verzekeren? Kijk dan ook eens naar de autoverzekeringen op deze website. Door op de voorpagina uw situatie in te voeren, komt u erachter welke autoverzekering het best bij u past.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.