De auto collectief verzekeren


Vooral bedrijven hebben meestal meerdere auto’s in dienst. Het zou te duur zijn om al die auto’s apart te verzekeren. Daarom sluiten bedrijven vaak een collectieve autoverzekering af. Dat soort verzekeringen worden door allerlei verzekeringsmaatschappijen aangeboden. Meestal ligt de premie voor een collectief lager.

Een groep
Een collectieve autoverzekering is niets meer en niets minder dan een groep bij elkaar horende individuele autoverzekering. Het grote verschil met een individuele autoverzekering, is de afspraak over de prijs. De prijs voor een verzekering is namelijk lager, doordat er meerdere auto’s in één keer verzekerd zijn. Daarnaast maakt zowel de verzekerde als de verzekeraar afspraken over de dekking, voorwaarden en eigen risico.

Om voor een collectiviteitsverzekering in aanmerking te komen, moeten bedrijven een aantal auto’s in bezit hebben. Het minimum aantal voertuigen verschilt per verzekeraar. In de meeste gevallen is het bij vijf bedrijfsauto’s al mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten.

Voor wie collectief?
De vraag in deze is: “Voor wie is de autoverzekering collectief?” Alleen voor de werkgever, of ook voor de werknemer? Het bedrijf kan er voor kiezen om een gemengde collectiviteitsverzekering aan te gaan. In dat geval kunnen werkgevers dan naast de bedrijfsauto’s ook privé-voertuigen van bijvoorbeeld de werknemers collectief verzekeren. In sommige gevallen kan de verzekerde zelfs de auto van de partner, kinderen of andere gezinsleden meeverzekeren.

Wie dan schade rijdt, hoeft niet via de oorspronkelijke verzekerde (in dit geval het bedrijf) de schade af te handelen. De schadeafhandeling en het betalen van de premie gebeurt namelijk rechtstreeks. Zonder tussenkomst van de werkgever.

Het bepalen van de premie
Hoeveel de verzekerde betaalt voor een collectieve autoverzekering, hangt af van verschillende factoren. Uiteraard is de hoofdvraag: “Hoeveel auto’s zijn er verzekerd?” In het algemeen is het zo dat als er meer auto’s verzekerd zijn, de premie laag is. Daarna kijkt de autoverzekeraar naar het risico om de auto’s te verzekeren. Daarvoor heeft de verzekeringsmaatschappij bepaalde schadegegevens nodig. Alle deelnemers van het collectief moeten die schadegegevens overleggen. Wanneer er veel schadeclaims zijn ingediend, kan de autoverzekeraar een collectieve verzekering weigeren.

Bij het bepalen van de maandelijkse premie, kijkt de autoverzekering ook naar:
– De soorten voertuigen;
– Waar de voertuigen voor worden gebruikt;
– Wat de verzekerde in het voertuig vervoert;
– Hoe de verzekerde de bedrijfswagen stalt.

De keuze: een eigen verzekering, of via het collectief?

Het is de beslissing van het bedrijf om wel of niet een collectieve autoverzekering aan te gaan. En de beslissing daarnaast (gemengd of niet?) moet de werknemer maken. Vaak zorgt een collectieve verzekering voor een lagere premie, maar houdt de werknemer toch liever de touwtjes in eigen handen. Bovendien is het ook lang niet in alle gevallen zo, dat de premie lager is.

Doorgaans zijn autoverzekeraars blij als zij een collectief kunnen sluiten. Niet alleen vanwege de nieuwe hoeveelheid verzekerden, maar ook omdat het voor minder papieren rompslomp zorgt. Tegenwoordig kan een autoverzekeraar 300 contracten in één keer controleren. Dat scheelt een verzekeringsmaatschappij een hoop tijd – en niet onbelangrijk – een hoop geld. Door collectieve autoverzekeringen af te sluiten, maakt de autoverzekeraar minder kosten. En dat wordt dan doorberekend aan de klanten, die een korting kunnen krijgen. In geval van gemengde collectiviteit, profiteert ook de werknemer van de korting.

Waarom zou u aan  een collectieve verzekering beginnen?
Een groot voordeel van de collectieve autoverzekering, is de lagere premie. Toch kan het zijn dat de premie bij een collectief hoger is. Het is verstandig om dat van tevoren na te gaan. Vaak is het ook zo dat verzekeringmaatschappijen minder kritisch zijn. Normaal gesproken kan het lastig zijn om een duurdere auto te verzekeren. Porsches zijn bijvoorbeeld ingewikkeld om te verzekeren vanwege de waarde van de auto. Bij een collectief is dat veel minder lastig.

Waarom geen collectieve verzekering?
Een collectieve autoverzekering kent voor particulieren een aantal nadelen. Wie wisselt van werkgever, raakt zijn of haar autoverzekering kwijt. Dan moet de ex-werknemer zelf een hele nieuwe autoverzekering afsluiten.

Daarnaast kent de collectieve autoverzekering voor werkgevers ook wat nadelen. Bij een gemengde collectieve verzekering, is er kans op moreel wangedrag, waardoor de premie stijgt. Concreet betekent dat, dat werknemers privé veel schade rijden. De stijgende kosten worden dan toch wel verdeeld over de collega’s en de werkgever. Wie als werkgever dat probleem wil voorkomen, kan beter een gesloten collectief aangaan.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.