App voor veilig rijden nog niet volmaakt

Eén op de drie Nederlanders verstuurt wel eens een bericht tijdens het auto rijden. Zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur. Jaarlijks vallen er daardoor tientallen doden. Een app die telefoons blokkeert tijdens het rijden, zou volgens Veilig Verkeer Nederland uitkomst moeten bieden. Maar hoe ver is de technologie? Goedkoopsteautoverzekering.net zocht het uit.

Het gebruiken van een smartphone in de auto is gevaarlijk en kan daarom een boete opleveren van 230 euro. Wat de verzekering betreft, heeft een bestuurder minder te vrezen. Indien er schade ontstaat door het gebruik van een smartphone, kan een verzekeraar deze oorzaak moeilijk bewijzen. Wel vallen de schadevrije jaren van de verzekerde weg.

Dat betekent niet dat een autobestuurder er makkelijk van af komt. Soms veroorzaakt afleiding door een smartphone wel degelijk ernstige ongelukken en is de schade groot. Daarom vond verzekeringsmaatschappij ASR het noodzakelijk om het gebruik van een smartphone in het verkeer te verminderen. Al in 2015 ontwikkelde ASR een app, die afleidende sociale media en mobiel verkeer moet blokkeren. Als een bestuurder harder rijdt dan 15 kilometer per uur, dan treedt de app in werking.

Het idee voor de app was niet geheel nieuw. Eind 2013 creëerde Samsung de `Eyes on the Road-app. Deze schakelt een telefoon tijdens het rijden naar een `Drive Safe Mode, die binnenkomende telefoonoproepen en smsjes blokkeert. Ook de app TextBuster werd in 2013 ontwikkeld. Deze moet voorkomen dat een bestuurder tijdens het rijden smst.

De app van ASR was daarentegen wel de eerste die alle mobiele interactie blokkeert, dus ook bijvoorbeeld berichten van WhatsApp. Dit sprak Veilig Verkeer Nederland aan. De organisatie roept daarom nu de politiek op om een dergelijke app verplicht te stellen. Op elke smartphone moet dan een app worden geïnstalleerd, die bij het rijden meteen in werking treedt. De app die Veilig Verkeer Nederland voor ogen heeft, gaat automatisch aan bij het overschrijden van een snelheid van 30 kilometer per uur.

Het nadeel hiervan is dat bestuurders in een 30-zone juist wel weer op hun mobiel kunnen kijken. Dat terwijl in deze zones vaak veel verkeer is en hier soms ook kinderen spelen op straat. Een ander nadeel van de app is dat er een manier moet zijn waarop de telefoons van andere passagiers niet worden geblokkeerd. Als de passagiers de app weten te omzeilen, lukt dit degene die de auto bestuurt waarschijnlijk ook.

Het is dan ook de vraag of de overheid ingaat op het verzoek van Veilig Verkeer Nederland. In principe probeerde het Rijk al eerder het verkeersgedrag te beïnvloeden, door een app te ontwikkelen voor fietsers. De Fietsmodus checkt of fietsers hun mobiel oppakken. Doen ze dit niet, dan worden ze beloond. Maar deze app is niet verplicht gesteld.

Ook niet iedereen was enthousiast over de ontwikkeling van de Fietsmodus. Zo heeft deze app gegevens van de fietser nodig, waaronder de locatie. Dit kan de privacy van de gebruiker schaden. Bij een app voor autobestuurders zal dit niet anders zijn. Hoewel ASR aangeeft de gegevens van bestuurders niet te gebruiken voor de verzekering, kunnen er vraagtekens worden gezet bij de mate van privacy die de app garandeert. Voordat de app wordt verplicht, zijn er dan ook nog wat kinderziektes op te lossen.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013