APK verlopen: ben ik nog verzekerd?

In Nederland is het verplicht om minimaal WA-verzekerd te zijn, bij een autoverzekering. Daarnaast is het verplicht om uw voertuig periodiek te laten keuren doormiddel van de Algemene Periodieke Keuring, of kortweg: APK.

Verlopen?
Wie een ongeval veroorzaakt op het moment dat hij of zij met een APK-afgekeurde auto rondrijdt, is in principe verzekerd. Toch kan de verzekeraar besluiten om niets te vergoeden. Dat kan bijvoorbeeld als blijkt dat de banden te glad waren, of de remmen niet in orde waren. Dit zijn namelijk zaken waarmee u normaal gesproken niet door de keuring komt.

Een verlopen APK heeft in dat geval betrekking op het ongeval. De verzekeraar vergoedt dan niets. Daarom is het van belang om de APK niet te laten verlopen. Mocht dat toch gebeuren, dan is het zaak om de situatie zo snel mogelijk te herstellen, om toch veilig en goed verzekerd de weg op te kunnen.

De keuring
De Algemene Periodieke Keuring is verplicht voor alle auto’s die oudere zijn dan drie of vier jaar. De keuring voor drie jaar geldt voor auto’s die rijden op diesel en LPG. De keuring voor vier jaar geldt voor auto’s die rijden op benzine en elektriciteit.

Vanaf dat moment is het verplicht om jaarlijks uw auto te laten controleren. Eventuele mankementen kunnen dan tijdig worden geconstateerd. Een APK-keuring is op zichzelf niet duur: de kosten worden vaak beperkt tot enkele tientjes. Wel kunnen er externe kosten bijkomen, voor bijvoorbeeld vervanging van onderdelen.

Erkend bedrijf
De controle moet verlopen bij een erkend garagebedrijf. Op die manier kunt u veilig de weg op. Bovendien kunnen ook andere weggebruikers er dan op rekenen dat het voortuig van de mede-automobilist veilig is. Om diezelfde reden dienen auto’s van 8 jaar en ouder ieder jaar verplicht gekeurd te worden. De veiligheid blijft dan gewaarborgd.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.