Wat is een no-claim beschermer?

Met de no-claim beschermer kun je één keer per jaar een schade claimen zonder dat het invloed heeft op de hoogte van de korting in de autoverzekering. Je verliest eventueel wel schadevrije jaren, maar de korting blijft onveranderd. Is kiezen voor de no-claim beschermer aan te raden?

 

Hoe werkt de no-claim beschermer?

De no-claim beschermer is een aanvullende verzekering naast de autoverzekering. Het voordeel is dat je na één claim geen lagere korting krijgt in het volgende verzekeringsjaar. Je hebt bijvoorbeeld 65% korting in de autoverzekering opgebouwd. Je veroorzaakt een ongeval. De schadelast loopt in de duizenden euro’s. Jouw verzekeraar vergoedt de schade. Door de claim heb je in het volgende verzekeringsjaar nog maar recht op 30% korting. Dankzij de no-claim beschermer heb je in het volgende verzekeringsjaar toch recht op 65% korting. De schade kost jou wel schadevrije jaren, maar de korting blijft gelijk.

 

Kiezen voor de no-claim beschermer?

Eigenlijk koop je met de no-claim beschermer de financiële gevolgen van een schuldschade af. Maar er zijn ook nadelen. Het eerste nadeel is natuurlijk dat je er een extra premie voor betaalt. Als je schadevrij blijft rijden betaal je eigenlijk voor niets. Niet voor iedereen heeft de no-claim beschermer een toegevoegde waarde. Als je bijvoorbeeld al 15 schadevrije jaren hebt, zit er bij de meeste verzekeraars al een bescherming in de autoverzekering ingebouwd. Na schade zakt het aantal schadevrije jaren naar 10, maar heb je nog steeds recht op de maximale korting bij de verzekeraar. Deze aanvullende verzekering wordt niet door alle verzekeraars aangeboden.

 

Bij het overstappen heb je niets aan de no-claim beschermer

Door de no-claim beschermer blijft je na schade recht houden op de korting, maar voor deze korting ben je wel gebonden aan de verzekeraar. Bij een sterke premiestijging door de verzekeraar kan het voordeel in het niet vallen. Voor de autoverzekering doe je er juist verstandig aan om jaarlijks te vergelijken. Het is zelfs niet uit te sluiten dat je met minder schadevrije jaren bij een andere verzekeraar goedkoper kunt verzekeren. Dan heb je niets aan de beschermer.

 

Steeds minder verzekeraars bieden het aan

De no-claim beschermer wordt nog steeds door een aantal verzekeraars aangeboden, maar de aanvullende verzekering wordt wel steeds minder aangeboden. Dat wil nog niet zeggen dat het afsluiten geen goede keuze is. Vooral met weinig of geen schadevrije jaren is het een aanrader. Zonder een no-claim beschermer kun je te maken krijgen met een opslag op de premie in plaats van een korting. Dat kan de autoverzekering erg duur maken.

 

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.