Autoverzekering voor jongeren

Het afsluiten van een autoverzekering zelf is een eenvoudige handeling, maar hoe weet je of je wel voor de goedkoopste en meest geschikte verzekering kiest? Jongeren betalen vaak flink meer premie voor hun autoverzekering dan de meer ervaren automobilist. Toch valt er als je slim kiest veel geld te besparen op je verzekering.  Goedkoopsteautoverzekering.net helpt je kosteloos bij het vinden van de goedkoopste autoverzekering.

Waarom betalen jongeren meer premie?

Die hoge premie voor jongeren heeft twee redenen. Ten eerste schatten verzekeraars de kans dat autobestuurders jonger dan 24 schade rijden vele malen hoger in dan bij meer ervaren bestuurders. Aan de ene kant klinkt dit misschien onterecht, want als je net je rijbewijs hebt gehaald, zitten de verkeersregels nog vers in het geheugen opgeslagen toch? Maar als we de statistieken erbij halen kunnen we er helaas niet omheen: verzekeraars hebben gelijk. Jongeren rijden vaker schade en zijn dus een groter risico voor verzekeraars.
De tweede reden voor de hogere premie is dat jongeren nog niet of nauwelijks van no-claimkorting kunnen profiteren. Normaal gesproken zit het zo: voor ieder jaar dat je schade vrij rijdt beloont je autoverzekeraar je met korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe lager je premie wordt. Doordat jongeren gewoonweg nog niet genoeg schadevrije jaren hebben kunnen rijden, maken ze dus geen aanspraak op no-claimkorting.
Er zijn zelfs verzekeraars die een hoger eigen risico hanteren voor jongeren. Het eigen risico is het deel van de schade dat uit eigen zak moet worden betaald.Deze regeling bestaat zodat mensen niet onnodig schade gaan claimen.

Waar moet je op letten?

Nu klinkt het misschien alsof het bijna onmogelijke is om als jongere een betaalbare autoverzekering af te sluiten. Dat is zeker niet waar. Als je op een aantal punten let bij de aanschaf van je auto en het afsluiten van je verzekering, weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

1. Kies niet voor een monstertruck

Kies voor een wat meer bescheiden model auto. De prijs van je premie is afhankelijk van het type auto. Verzekeraars kijken naar het gewicht van je auto en naar het vermogen van de motor. Kies voor een auto die niet te zwaar is. Over het algemeen geldt: hoe lichter de auto, deze te goedkoper de verzekering. Datzelfde gaat op voor het vermogen van de auto. Voor een auto met een groot vermogen, dus een hoog aantal kilowatts betaal je aanzienlijk meer premie. Je betaalt meer voor een grote auto met een sterke motor, omdat zo’n auto meer schade aan kan richten bij een aanrijding. Veel verzekeraars willen zelfs niet eens jongeren met een auto met een groot vermogen toelaten.

2. Keuze voor basisverzekering

Iedere autobezitter heeft de keuze uit drie basisverzekeringen:

  • WA-verzekering
  • WA-plusverzekering (WA + beperkt casco)
  • Allriskverzekering (WA + volledig casco)

In Nederland is verplicht om minimaal een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Wanneer je alleen WA verzekerd bent, wordt alleen schade die jij toebrengt aan anderen vergoed. In het geval van een aanrijding betaalt jouw verzekeraar dus de schade aan de auto van de andere partij. Als je kiest voor een WA-plusverzekering wordt ook de meeste schade aan je eigen voertuig vergoed, maar niet alles. De meeste verzekeraars vergoeden schade als gevolg van brand, blikseminslag, hagel, diefstal en inbraak. Het verschilt per verzekeraar, de exacte voorwaarden staan beschreven in de polisvoorwaarden. Kort gezegd dekt een WA-plusverzekering alle schade waar je zelf niks aan kunt doen. Dan is er nog de Allrisk- of volledig casco-verzekering. Deze verzekering heeft de meest uitgebreide dekking. In principe wordt alle schade toegebracht aan anderen en schade aan je eigen voertuig vergoed. De Allriskverzekering is de duurste optie van de drie, omdat deze het meest dekt. Alleen een WA-verzekering is het voordeligst en geeft wanneer je geen nieuwe auto hebt voldoende dekking.

3. Kleine schade

Als je een kleine schade hebt gereden is het verstandig om goed te bedenken of je dit wel wilt claimen. Wanneer je schade claimt, bouw je geen schadevrije jaren op. Soms is het voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan wanneer je verzekering deze wel betaalt en je vervolgens meer premie moet gaan betalen.

4. Vergelijken

Door autoverzekeringen te vergelijken kun je honderden euro’s per jaar besparen. Geld dat je dan aan iets leukers kunt besteden. Vergelijk supersnel en gemakkelijk de verschillende autoverzekeringen en vind de beste en goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie.