Hoe bereken ik de dagwaarde?

Hoe bereken ik de dagwaarde van mijn auto?

Bij schade aan jouw auto keert de verzekeraar standaard niet meer uit dan de dagwaarde, maar wat wordt er verstaan onder de dagwaarde? En hoe bereken je de dagwaarde van jouw auto?

De dagwaarde van een auto is een relatief begrip. Online kun je op zoek gaan naar de bedragen waar vergelijkbare auto’s voor verkocht worden, maar dat hoeft niet overeen te komen met de dagwaarde. De verkopers drukken er namelijk ook nog een bedrag bij op omdat ze rendement willen maken op de auto. Hierdoor kan een uitkering van de verzekeraar ter hoogte van de dagwaarde onvoldoende zijn.

Waarom is de dagwaarde van groot belang voor de autoverzekering?

Voor het vergoeden van autoschades is de dagwaarde van de auto het absolute maximum. Een verzekeraar gaat geen herstelkosten van €3.500 vergoeden als de auto nog maar een dagwaarde heeft van €2.500. Eigenaren van een auto met nog maar een lage dagwaarde kiezen daarom vaak voor de goedkoopste variant van de autoverzekering, namelijk de WA autoverzekering. Afhankelijk van het premieverschil kan het mogelijk uit om toch te kiezen voor de uitgebreidere WA + beperkt casco of zelfs de WA + casco autoverzekering. Daarom is het vergelijken van autoverzekeringen belangrijk.

Bij een total loss krijg je de dagwaarde uitgekeerd

Er is sprake van een total loss als de reparatiekosten dermate hoog zijn dat het repareren van de auto financieel niet meer uit kan. Er kan ook sprake zijn van een technisch total loss. In dat geval is reparatie niet meer mogelijk omdat de auto bijvoorbeeld volledig ontwricht is. Met andere woorden, de schade repareren kan technisch niet meer.

Kun je met de dagwaarde een vervangende auto kopen?

Dat zou wel zo moeten zijn, maar in de praktijk valt het weleens anders uit. Bij een total loss kan een door de verzekeraar ingeschakelde expert het schadebedrag en de dagwaarde inschatten. Hierbij let de expert bijvoorbeeld op het bouwjaar, de kilometerstand, de staat van onderhoud en zelfs de kleur van de auto. Door een te laag ingeschatte waarde kan een probleem ontstaan. Je kunt bezwaar aantekenen bij de verzekeraar en een eigen expert (contra-expert) inschakelen. Overleg vooraf wel de mogelijkheden en de opties met de verzekeraar.

Hoe bepaal je de dagwaarde van een auto?

Je kunt op zoek gaan naar vergelijkbare auto’s op websites waar tweedehands auto’s worden aangeboden. Je kunt ook gebruik maken van de Koerslijst van de ANWB. Aan de hand van het kenteken en een aantal aanvullende vragen wordt de dagwaarde ingeschat. Houd er wel rekening mee dat het maar een indicatie is. In de koerslijst wordt uitgegaan van gemiddelden.

dagwaarde plus 10%.

Terug naar overzicht

Reacties zijn gesloten.