Hoe bereken ik de dagwaarde?

Het woord zegt het eigenlijk al ; de `dagwaarde’ van uw auto is de waarde die uw auto op een bepaald moment nog waard is. Wanneer u schade heeft gehad aan uw auto is het belangrijk om de dagwaarde aan uw autoverzekeraar door te geven. Ook kunt u de dagwaarde van uw auto zelf berekenen. Uiteraard is de dagwaarde ook van invloed op hoogte van uw maandelijkse premie.

Wat is dagwaarde?

De dagwaarde is het bedrag dat uw auto op dit moment, volgens de verzekering, waard is. Het geeft een indicatie van hoeveel geld het zou kosten om een soortgelijke en/of vervangende auto te kopen. Als u inderdaad dezelfde auto weer wilt kopen, dan bent u vaak meer geld kwijt. De dagwaarde is dus maar een administratieve term die verzekeraars gebruiken. Het kan daarentegen wel van belang zijn wanneer u een autoverzekering afsluit of als u bij uw autoverzekeraar een schade wilt claimen.

Dagwaarde auto bepalen

Om de dagwaarde van uw auto te kunnen bepalen, houdt uw autoverzekeraar rekening met de leeftijd van de auto en de cataloguswaarde. Dit is de waarde die de auto nieuw bij de dealer had. Elk jaar dat de auto ouder wordt, wordt hij minder waard.

Let op: In het geval van een uniek verzekerd object wordt door de verzekeraar niet gekeken naar dagwaarde, maar naar vervangingswaarde. Als je bijvoorbeeld een oldtimer hebt die er nog heel goed bij staat, wordt niet uitgegaan van een dagwaarde als verzekerde som , maar dan wordt er rekening gehouden met de vervangingswaarde van het voertuig.

Wilt u zelf de dagwaarde van de auto berekenen met uw eigen kenteken? Er bestaan verschillende websites die dit mogelijk maken. Het enige wat u hoeft te doen is uw kenteken in te voeren.

De verzekering

Verzekeraars maken gebruik van de dagwaarde van uw auto om de premie te kunnen vaststellen. De dagwaarde is daarnaast ook de verzekerde som; het bedrag dat u uitgekeerd krijgt bij diefstal of total loss van uw auto. Omdat het vaak niet mogelijk is om op basis van de dagwaarde een gelijkwaardige auto aan te schaffen hanteren veel verzekeraars tegenwoordig de vervangingswaarde. U krijgt daardoor een bedrag uitgekeerd dat u in staat stelt om een gelijkwaardige auto aan te schaffen. De vervangingswaarde wordt door uw autoverzekeraar vaak vastgesteld op basis van de dagwaarde plus 10%.