Autoverzekering voor Ouderen

Dat jongeren meer betalen voor hun autoverzekering is algemeen bekend, maar dat de premie voor ouderen vaak ook hoger ligt dan gemiddeld, weten veel mensen niet. Verzekeraars schatten de kans dat 65-plussers  schade rijden, ondanks hun jarenlange ervaring op de weg, hoog in.

Waarom betalen ouderen meer?

Bij veel verzekeraars gaat de premie automatisch omhoog vanaf een bepaalde leeftijd. Bij sommige verzekeraars is het zelfs niet meer mogelijk om na een bepaalde leeftijd nog over te stappen. Bij deze verzekeraars mogen bestaande klanten blijven, maar dan gaan ze wel extra betalen. Nieuwe klanten worden niet meer aangenomen, of tegen speciale toelatingscriteria zoals een gezondheidsverklaring.

Hoe meer risico je volgens verzekeraars hebt op schade, hoe meer premie je betaalt. Dat is de reden dat ouderen meer betalen voor hun autoverzekering. Verzekeraars hanteren verschillende richtlijnen over wat zij onder `ouderen’ verstaan. De beginleeftijden lopen uiteen van 55 tot 75. Maar liefst 57% van de verzekeraars verhoogt de premie van automobilisten vanaf 65. Wil je als oudere een nieuwe autoverzekering afsluiten of overstappen naar een andere verzekeraar? Eenderde van de verzekeraars stelt een leeftijdsgrens bij het aannemen van nieuwe klanten.

Door een verminderde reactiesnelheid, ogen die achteruit gaan en andere kwaaltjes, denken verzekeraars dat ouderen meer kans hebben om schade te rijden. Dat klinkt logisch, maar aan de andere kant maken ouderen veel minder kilometers op de weg. Bovendien laten ze vaker de auto staan bij gladheid en slecht weer en rijden niet vaak in het donker.

Vergelijken

Gelukkig neemt het aantal verzekeraars dat ouderen niet zo vriendelijk behandelt af. Steeds meer verzekeraars laten tegenwoordig wel ouderen toe.  De premies van de verschillende verzekeraars lopen enorm uiteen. Als oudere kun je veel besparen op je autoverzekering door een een verzekeraar te kiezen die ouderen niet als risico ziet. Er is een aantal verzekeraars dat geen hogere tarieven voor ouderen hanteert. Verzekeraars ASR, De Nationale Autoverzekering, Delta Lloyd, OHRA, RVS en ZL laten ouderen van alle leeftijden toe en rekenen geen hogere premie.  Het is verstandig om het aanbod van verzekeraars goed te vergelijken. Vergelijk hier  snel en gemakkelijk de verschillende verzekeraars en bespaar eenvoudig op je autoverzekering.