Eigen Risico

Wanneer je te maken krijgt met schade aan je auto,  moet je meestal een deel van die kosten zelf betalen.  Dit heet het eigen risico. Het is verstandig om goed na te denken over de gewenste hoogte van je eigen risico, omdat het invloed heeft op de hoogte van je maandelijkse premie.

Hoe werkt het eigen risico?  

Het eigen risico van je verzekering is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. De meeste verzekeraars hanteren een verplicht eigen risico van €130 tot €150.

Stel: Je rijdt voor €300 schade en je hebt een eigen risico van €150. Dan betaal je de eerste €150 zelf en de andere €150 wordt door je verzekeraar vergoed. Ligt het schadebedrag onder het eigen risico, dus bijvoorbeeld 90 euro, dan betaal je dat bedrag helemaal zelf.

Hoogte van eigen risico

Hoeveel het bedrag van je eigen risico bedraagt, verschilt per verzekeraar. Zoals gezegd hanteren veel verzekeraars een verplicht eigen risico van €130 tot €150. Je kunt zelf de hoogte van je eigen risico bepalen. Er zijn zelfs verzekeraars waar je ervoor kunt kiezen om geen of een heel laag eigen risico te betalen. Het is een afweging die je moet maken, want in dat geval betaal je bij de meeste verzekeraars en hogere maandelijkse premie. Bij de meeste verzekeraars geldt dus: hoe lager je eigen risico is, hoe meer premie je per maand betaalt.

 Voordelen

Het voordeel van een eigen risico is dat je een lagere premie betaalt omdat de verzekeraar vaak lagere bedragen hoeft uit te keren. Een deel betaal je dan namelijk zelf. Daarbij geven verzekeraars soms korting op het eigen risico wanneer je ermee akkoord gaat dat reparaties worden uitgevoerd bij garages die zij hebben uitgekozen. Vaak gaat het om reparateurs die zijn aangesloten bij een landelijke keten. De verzekeraars hebben hier dan afspraken mee gemaakt. Dit betekent niet dat deze uitgekozen garages altijd de goedkoopste zijn.

Onze vergelijker vraagt om het gewenste eigen risico in te vullen. De maandelijkse premie van je autoverzekering wordt mede bepaald door de hoogte van het eigen risico. Ook je leeftijd, woonplaats, schadevrije jaren, type auto en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt zijn van invloed op de hoogte van je premie.