Aantal gereden kilometers

Bij elk autoverzekering die je afsluit, moet je aangeven hoeveel kilometers je per jaar rijdt in je auto. Het aantal kilometers dat je per jaar ongeveer aflegt heeft invloed op je premie. Over het algemeen geldt: hoe minder kilometers je per jaar rijdt, hoe lager de premie uitvalt. Gebruik je je auto vaak en leg je jaarlijks veel kilometers af, betaal je een hogere premie. Verzekeraars baseren de hoogte van je autoverzekering op de ingeschatte kans waarop je schade rijdt. Hoe meer je je met de auto op de weg bevindt, hoe groter de kans dus dat je schade rijdt.

Het is natuurlijk aantrekkelijk om aan te geven dat je niet zoveel kilometers aflegt met je auto, omdat je premie dan laag blijft. Maar dit is niet verstandig. Tijdens de APK wordt er genoteerd hoeveel kilometers je daadwerkelijk hebt gereden. Als blijkt dat je een onjuist aantal kilometer het opgegeven bij je verzekeraar kan dit zeer negatieve gevolgen hebben. Je hebt je dan niet gehouden aan de mededelingsplicht. Dit is een verplichting van de verzekeringnemer om alle gewenste gegevens naar waarheid te verstrekken aan de verzekeraar.  Bovendien kan een onjuiste aantal ingevulde kilometers een negatieve invloed hebben op de dekking van je verzekering. Het is daarom verstandig om het aantal kilometers per jaar naar waarheid in te vullen. Met behulp van de kilometerteller in je auto, kan je inschatten hoeveel dit aantal bedraagt.

Schade

Een deuk veroorzaakt of betrokken geweest bij een flinke botsing? Als je schade aan de auto hebt, kijkt je autoverzekeraar onder andere naar het aantal kilometers dat je gereden hebt. Als blijkt dat je veel meer kilometers gereden hebt dan je hebt ingevuld, kan dit gevolgen hebben voor de schadeclaim. Zo kan de verzekeraar besluiten om het schadebedrag maar gedeeltelijk uit te keren.

 Aantal kilometers wijzigen

Soms verandert er iets in je situatie waardoor je ineens veel vaker de auto moet gebruiken dan je van de voren had ingeschat, of kun je juist een hele tijd de auto laten staan. Je kunt dan eenvoudig telefonisch contact opnemen met je verzekeraar om de wijzigingen door te geven. Zij passen dan zo nodig het aantal kilometers dat je per jaar rijdt aan, zodat je altijd goed verzekerd onderweg bent.