Ga goed voorbereid op vakantie: denk aan je winterbanden

De kou is weer ingetreden en over een maand zullen vele Nederlanders weer massaal naar de wintersportgebieden trekken. Naast het regelen van verblijf en skipassen, is het ook noodzakelijk om na te denken over de reis zelf. Ga je met de auto? Vergeet dan niet je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden.

Regels

In de Duitse wet is vastgelegd dat je verplicht bent om met winterbanden te rijden op het moment dat het ijzelt of er sprake is van gladheid door sneeuw of ijs. In sommige landen is het zelfs zo dat je in een bepaalde periode alleen op winterbanden mag rijden. In Oostenrijk ben je bijvoorbeeld verplicht tussen 1 november en 15 april met winterbanden te rijden. Als je betrokken raakt bij een ongeval terwijl je met zomerbanden rijdt, kan de boete oplopen tot maar liefst 5000 euro. Deze regels zijn voor buitenlanders die door het land rijden of daar op vakantie zijn ook verplicht. In sommige landen is het rijden met winterbanden alleen verplicht als dit op de borden staat aangegeven. Hieronder staat een overzicht van de landen in Europa waar het verplicht is om winterbanden te rijden.

 

Aansprakelijkheid

Op het moment dat je de gok waagt en toch zonder winterbanden vertrekt naar je vakantiebestemming, is het verstandig goed na te denken over de consequenties die je daarmee riskeert. Allereerst is het mogelijk dat je een boete krijgt op het moment dat je in het buitenland wordt aangehouden. Als je bij een ongeval betrokken raakt, is het zelfs mogelijk dat het gebruik van zomerbanden invloed kan hebben op je aansprakelijkheid. Zo kan je voor een groter deel aansprakelijk worden gesteld, dan als je met winterbanden had gereden. Dit alles zal afhangen van de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvond.

Autoverzekering

Op dit moment is het verplicht rijden met autobanden in landen waar dit een vereiste is, nog niet opgenomen in de polisvoorwaarden van de Nederlandse autoverzekeraars. Dit betekent dat je recht hebt op een uitkering als je betrokken raakt bij een ongeval. Zowel jouw schade als die van de tegenpartij wordt dus vergoed. Als je een WA-verzekering hebt, kan het zijn dat een deel van de schade voor eigen rekening komt. Dit zal het geval zijn als je aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. Uiteraard geldt dit alleen als er geen sprake is van roekeloosheid. Het is dus verstandig om goed na te denken over het gebruik van winterbanden.

Meest gelezen

15% korting ANWB autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
25 maart 2013

Een nieuwe auto kopen

Kimberly van Houwelingen
28 januari 2013

Online autoverzekering

Kimberly van Houwelingen
29 januari 2013